Pacea Mintii

Cineva mi-a recomandat sa citesc Clasici ai Literaturii Motivationale. Trei carţi celebre intr-un singur volum: HECTARE DE DIAMANTE de Russel H. Conwell; MAIESTRIA STAPINIRII DE SINE de William George Jordan şi DUPA CUM GINDESTE OMUL de James Allen.
Ultimul capitol din DUPA CUM GINDESTE OMUL mi s-a parut atat de interesant ca m-am gandit sa va daruiesc aceasta nestemata de intelepciune

«Pacea mintii e una dintre nestematele intelepciunii. E rezultatul eforturilor indelungi si rabdatoare de autocontrol. Prezenta sa indica experienta matura si o cunoastere mai profunda a legilor si a mecanismelor gandirii.
Omul devine calm in masura in care se considera o fiinta cu gandire evoluata; caci o asemenea cunoastere necesita intelegerea celorlalti, ca rezultat al gandirii. Pe masura ce dezvolta o modalitate corecta de intelegere si vede tot mai limpede legaturile interne dintre lucruri, prin actiunea cauzei si efectului, omul inceteaza sa se mai agite, sa se mai ingrijoreze si sa mai jeleasca si ramane concentrat, hotarat, senin.
Omul calm, dupa ce a invatat cum sa se guverneze pe sine, stie cum sa se adapteze la ceilalti, iar acestia, la randul lor, ii poarta respect pentru forta sa spirituala si simt ca pot sa invete de la el si sa se bizuie pe el. Cu cat omul devine mai calm, cu atat este mai mare succesul, influenta sa, puterea sa de a face bine. Chiar si comerciantul obisnuit va descoperi ca prosperitatea afacerii sale creste pe masura ce-si dezvolta mai multa stapanire de sine si echilibru; caci oamenii vor prefera intotdeauna sa aiba de a face cu un om a carui purtare e mereu echilibrata.
Omul puternic si calm este intotdeauna iubit si respectat. El e ca un copac care face umbra intr-un tinut secetos, sau ca o stanca langa care te poti adaposti pe furtuna. Cine nu iubeste o inima linistita, o viata calma, echilibrata? Pentru cei ce poseda aceste daruri binecuvantate, nu conteaza daca e ploaie sau e soare, schimbarile care se pot abate asupra lor nu au importanta, caci ei sunt intotdeauna blanzi, senini si calmi. Acest echilibru desavarsit al caracterului, pe care il numim seninatate, este ultima lectie a culturii. Este inflorirea vietii, rodirea sufletului. E pretioasa ca intelepciunea, mai de dorit decat aurul, da, chiar decat cel mai pur aur.
Cat de nesemnificativa para goana dupa bani in comparatie cu o viata senina, o viata care se scalda in oceanul Adevarului, sub valuri, dincolo de furtuni, in Calmul Etern!
Cunoastem atat de multi oameni care-si inacresc viata, distrug tot ce e bland si frumos prin furii explozive, care isi distrug echilibru si-si fac sange rau! Nu se stie daca nu cumva marea majoritate a oamenilor nu-si distrug viata si fericirea din lipsa stapanirii de sine. In viata, intalnim atat de putini oameni care sa aiba acel echilibru desavarsit, caracteristic unei personalitati slefuite!
Da, omenirea navaleste cu pasiune necontrolata, se lasa agitata de suferinte neinfranate, purtata de colo colo, de nelinisti si indoieli. Numai omul intelept, ale carui ganduri sunt controlate si purificate, face vanturile si furtunile sa i se supuna.
Suflete zdruncinate de furtuni, oriunde v-ati afla, indiferent in ce conditii ati trai, aflati aceasta: in oceanul vietii, insulele Binecuvantarii zambesc, iar tarmul insorit al idealului vostru va asteapta. Tine-ti mana cu hotarare pe carma gandurilor. In corabia sufletului vostru se odihnste Stapanul conducator; El doarme numai. Treziti-l. Stapanirea de sine inseamna putere. Gandirea dreapta inseamna capacitatea de a conduce. Calmul inseamna putere. Spuneti-va in sufletul vostru: Pace Ramai! »

TI-A PLACUT? RASPLATESTE-MA CU UN LIKE! MULTUMESC :)

Un comentariu:

renoval spunea...

incep sa ma simt mai bine dupa ce am citit articolul asta. pentru ca, poate, unii m-au acuzat ca am prea mult calm si nu reactionez ca o furtuna si gandesc inainte de a spune ceva. mi s-a spus chiar ca sperii prin prea mult rationament. lol. pari un monstru pentru ceilalti daca nu explodezi, daca gandesti cea ce urmeaza sa spui, pari prefacut, fals. asta e opinia generala despre autocontrol. eu am simtit-o pe pielea mea.
si, da, este adevarat, asta vine in timp dupa multa munca cu tine insuti.dar, trebuie intr-adevar sa vrei sa te schimbi. acum... si asta e cu doua taisuri, ca toate lucrurile in viata. pentru tine e bine, dar ... pe altii ii sperie.